5 tips om uw omzet te verhogen (en meer klanten te werven)

5 tips om uw omzet te verhogen (en meer klanten te werven)

5 tips om uw omzet te verhogen (en meer klanten te werven)

5 tips om uw omzet te verhogen (en meer klanten te werven)

Read time:
Lästid:
Read time:
Lukuaika:
Read time:
Læsetid:
Read time:
Leestijd:
Read time:
Leestijd:
12
mins
minuter
mins
minuuttia
mins
minutter
mins
minuten
mins
minuten
5 tips om uw omzet te verhogen (en meer klanten te werven)

Björn Söderqvist

Performance Marketer
Qred

Disclaimer: dit artikel is geschreven door Wolf Bogaert van Financer.com

Als bedrijf is het belangrijk om uw financiën goed op te volgen en uw huidige omzet en cashflow regelmatig te analyseren en te reviseren.

Omzet vormt namelijk een belangrijk onderdeel van de bedrijfsvoering. Het is de motor achter de onderneming. Om groei te verwezenlijken is meer omzet nodig. Maar hoe kunt u precies uw omzet verhogen?

In dit artikel hebben wij 5 tips om uw omzet te verhogen verzameld, zodat u in de nabije toekomst meer geld met uw onderneming kunt genereren, en hopelijk uw ambities verder kunt uitbouwen.

1. Nieuwe Klanten Werven

De meest voor de hand liggende manier voor meer omzet is uw klantenbestand uitbreiden.

Meer klanten werven betekent dat u meer individuen of bedrijven heeft die uw producten en diensten afnemen. Het hebben van meer afnemers betekent dat u meer inkomsten verkrijgt en dus meer omzet draait.

Hoe werft u nieuwe klanten?

Er zijn meerdere manieren om klanten aan te trekken. Hieronder bespreken we de twee meest effectieve.

  • Marketing/Acquisitie
  • Referral

Marketing/Acquisitie

Deze manier is erg effectief, gesteld dat u de juiste mix hanteert, en ook een strategie gebruikt die aansluit bij uw onderneming.

U kunt gebruik maken van:

  • Contentmarketing
  • Sociale media
  • Bestaande netwerkrelaties
  • Telefoonmarketing
  • Email marketing
  • Affiliate

Lees meer over marketing voor uw bedrijf in deze post.

Een niet te onderschatten onderdeel van het werven van nieuwe klanten is klantenondersteuning. Tevreden klanten zijn van vitaal belang voor uw onderneming. Bovendien kunnen zij een prima bron van nieuwe klanten zijn, aangezien een tevreden klant met veel plezier uw services zal aanbevelen aan een kennis, vriend of familielid.

Zoek dus naar de ideale mix van marketing, acquisitie & het ondersteunen van uw klanten om een optimaal resultaat te bekomen.

Daarnaast is het ook belangrijk om naast nieuwe klanten contact te houden met netwerkrelaties die u eerder gesproken heeft. Bedrijven laten nogal vaak afgeslagen klantcontacten verwateren.

Het aantal contactmomenten voordat een prospect voor uw aanbod kiest ligt tussen de 7 en 12 (!), afhankelijk van uw business. Laat u dus niet ontmoedigen, en zorg ervoor dat u eerder aangesproken klanten blijft opvolgen.

Bovendien is het mogelijk dat de vraag wellicht na een half jaar opnieuw is gaan spelen, wat een goed moment is om weer eens met elkaar in gesprek te gaan.

Referral

Een tweede manier om nieuwe klanten te werven is via referrals (doorverwijzingen). Hierbij brengen bestaande klanten nieuwe klanten binnen.

Wanneer u de verwachtingen van uw klanten méér dan voldoet, zullen zij ontzettend enthousiast reageren en meer geneigd zijn uw bedrijf aan te bevelen aan vrienden, familie en/of kennissen.

Het kan dus zinvol zijn om de verwachtingen niet té hoog te maken. Uw klant kan beter iets lagere verwachtingen hebben en meer krijgen, dan andersom.

En niet te onderschatten pijler in dit geheel is een uitmuntende klantenservice. Mensen onthouden heel goed hoe zij werden behandeld door een bedrijf bij problemen of vragen. Een uitmuntende klantendienst (uiteraard gecombineerd met een product of dienst van hoge kwaliteit) zal ervoor zorgen dat klanten zich geholpen voelen en de kans aanzienlijk verhogen dat ze uw bedrijf aanbevelen.

U kunt ook rechtstreeks het gesprek aangaan met uw klanten. Bij een goede relatie kunt u gewoon op de man/ vrouw af vragen of zij nog mensen in hun netwerk kennen die geïnteresseerd zijn in de oplossing van uw bedrijf. Doet u dit samen met een klein team, en onderhoudt u nauwlettend en met zorg de individuele relaties, dan zal u snel meer geïnteresseerde mensen uit uw doelgroep creëren.

Kan uw bedrijf meer klanten aan?

Het is echter cruciaal dat u voldoende capaciteit heeft om een grotere omzet aan te kunnen.

Daarom is het belangrijk dat u zichzelf eerst de volgende vragen stelt:

  • Is uw onderneming klaar om de omzet te vergroten en het klantenbestand uit te breiden?
  • Heeft u genoeg werkcapaciteit en middelen om een grotere omzet te kunnen verwerken? Welke richting wilt u uit met uw bedrijf en wat wilt u doen met uw klanten en aanbod?

Pas wanneer u hierover duidelijkheid heeft, kunt u verder aan de slag. Uw omzet verhogen door bijvoorbeeld op korte tijd meer klanten aan te trekken, kan voor een hoop extra druk en overlast zorgen binnen het bedrijf. Niet elke ondernemer of bedrijf kan dit aan.

Daarom is het belangrijk dat u een goed beeld heeft van uw werkcapaciteit en financiële middelen.

Gelukkig zijn er ook een aantal andere manieren om uw omzet te verhogen, zonder extra klanten aan te trekken. Lees vooral verder indien u te weten wilt komen hoe u dat precies kunt doen.

2. Meer Verkopen

In eerste instantie gaan we er in dit artikel van uit dat u reeds klanten heeft. U kunt informeren bij uw bestaande klanten of ze momenteel problemen ervaren met een bepaalde service, doelstelling, proces of product. Op die manier kunt u inzicht krijgen in de huidige werkwijze en pijnpunten van uw huidige klantenbestand.

U zult versteld staan van wat uw klanten denken, wat hen bezighoudt en met welke problemen ze worstelen.

Het is verstandig om tijdens de gesprekken met klanten, leads en prospects regelmatig aantekeningen te maken. Op die manier noteert u hun taalgebruik en kunt u de notities op een later tijdstip nalezen. Zo kunt u steeds de meest relevante pijnpunten behandelen en onthoudt u belangrijke details van het gesprek: iets wat het vertrouwen en de relatie met uw klanten zeer ten goede komt.

Wanneer u in gesprek gaat met de klant kunt u polsen naar twee zaken:

  • Is er een product of service die uw klant mist en die u eventueel kan toevoegen aan uw aanbod?
  • Zijn er bestaande ‘upgrades’ of uitbreidingen in uw gamma die de klant van dienst kunnen zijn?

Indien het antwoord op een van deze vragen ‘ja’ is, kunt u de volgende strategieën overwegen om uw omzet te verhogen.

Creëer Meer Aanbod (voor zowel nieuwe als bestaande klanten)

Een van de beste manieren om meer omzet te realiseren is door aanvullende diensten / producten aan te bieden.

Dit kan zowel voor nieuwe klanten zorgen (mensen die op zoek zijn naar een bepaald product of service die eerst niet uw in aanbod aanwezig was), als voor meer omzet bij bestaande klanten, doordat u meer verkoopt.

Door met uw bestaande klanten in gesprek te gaan (zoals hierboven beschreven), kunt u in detail achterhalen in welke producten of diensten zij mogelijk geïnteresseerd zijn.

Het voordeel van bestaande klanten is dat zij reeds vertrouwd zijn met uw bedrijf. Dit speelt een cruciale rol in het verkoopproces. Klanten gaan namelijk pas over tot een aankoop/transactie indien zij vertrouwen hebben in uw onderneming, service en/of product.

Indien u daarbovenop een uitmuntende klantenservice heeft, gepaard met een kwalitatief aanbod, dan zult u vrijwel feilloos extra producten of aanvullende diensten kunnen verkopen die uw omzet aanzienlijk zullen verhogen, zonder extra klanten te moeten werven.

Dit is ongetwijfeld een gigantisch potentieel dat door vele ondernemers erg wordt onderschat.

Bekijk daarom wat u kunt aanbieden aan uw huidige klanten zodat u hen nog beter gaat helpen en uw onderneming eenvoudig meer omzet kan realiseren.

Hieronder enkele tips:

a. Doe altijd een aanbod

Doe telkens wanneer u in contact bent met uw klant een aanbod. Een home delivery bedrijf voor eten biedt ook drank aan. Een taalcursus bedrijf zorgt dat er een vervolgtraining wordt aangeboden na de basiscursus. En een webwinkel zorgt dat er meerdere aanbevolen artikelen worden weergegeven.

b. Denk in termen van ‘helpen’ in plaats van ‘upsell’

Probeer meer aandacht te besteden aan zachtere vormen van verkoop, en probeer harde verkooptechnieken te vermijden.
Maak gebruik van termen zoals cadeautjes, win-win, hulp en oplossingen en vermijd de termen zoals verkoop, targets en upsell. Niemand houdt ervan om als een geldkoe behandeld te worden.

Vermijd woorden als upsell, verkoop en targets, maar denk en handel eerder in termen van cadeautjes, hulp en oplossingen.

c. Vraag feedback

Feedback van klanten is een ontzettend waardevolle bron van informatie. Zij vormen namelijk de eindgebruiker van uw product of service en hebben rechtstreeks zicht op zaken die mogelijk minder gebruiksvriendelijk zijn, verbeterd kunnen worden of zelfs compleet ontbreken.
Bovendien vinden klanten het fijn om gehoord te worden en te voelen dat u als bedrijf rekening houdt met hun input en wensen.

Vraag na de afname van een product of dienst daarom steeds naar de ervaring van uw klanten. Zijn ze tevreden over de klantenservice? De kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid van uw product? De resultaten van uw service? Kunnen er zaken verbeterd worden?

Deze input kan u helpen uw huidige (en toekomstige) productaanbod te optimaliseren en uit te breiden en zo meer omzet opleveren.

3. Verhoog uw Prijzen

Een derde manier om uw omzet te verhogen is het verhogen van uw prijzen. Dit verhoogt automatisch uw omzet (gesteld dat het aantal verkochte eenheden niet daalt wegens de prijsstijging).

U kunt ook overwegen om te stoppen met het geven van korting.

Veel ondernemers zijn echter schuw om een prijsverhoging door te voeren, omdat ze twijfelen aan de waarde van hun product of service, of omdat ze bang zijn dat ze hierdoor klanten zouden verliezen.

Het is echter belangrijk dat u zich bewust bent van uw eigen kwaliteiten en van wat u betekent voor uw klanten en de markt als geheel.

Een vaak voorkomende fout die gemaakt wordt is de prijzen afstemmen op het aanbod van de concurrentie. Echter, een goede prijsstrategie zorgt voor een uniek aanbod dat erg aantrekkelijk kan zijn voor uw klanten.

Uiteraard kunt u niet zomaar uw prijzen in veelvoud gaan verhogen. Hiervoor is een goede positionering nodig zodat de prijs wordt gerechtvaardigd. Doe dus voldoende onderzoek en maak gebruik van de juiste marketingstrategie.

4. Vind Nieuwe Klanten Door Samenwerking

Zelf nieuwe klanten zoeken kan veel tijd en budget in beslag nemen. Een andere mogelijkheid is op zoek te gaan naar partners die een samenwerking willen opstarten.

Kijk hierbij naar aanbieders die dezelfde markt bedienen maar geen concurrenten zijn van uw aanbod. Denk bijvoorbeeld aan een dokter wanneer u psycholoog bent, of een personal trainer wanneer u voedingsdeskundige bent. Een samenwerking kan ook betekenen dat u bijvoorbeeld als koeriersbedrijf een collaboratie aangaat met bepaalde lokale restaurants of traiteurs.

Dit is een win-win situatie voor beide partijen. U kunt namelijk een aanvulling vormen op het gamma van de partij waarmee u samenwerkt. Zo zijn uw klanten beter geholpen en omgekeerd. Bovendien komt u in contact met klanten die reeds gewend zijn om de gerelateerde producten en/of services te kopen, wat de kans dat ze bij u zullen kopen verhoogt.

Samenwerkingen hebben het bijkomende voordeel dat er reeds een bepaalde vertrouwensband aanwezig is.

Zeker wanneer het bedrijf waarmee u samenwerkt een trouwe fan-basis heeft: de klanten zullen meer geneigd zijn uw aanbod een kans te geven wanneer het gepromoot wordt door iemand die zij reeds vertrouwen.

Omgekeerd geldt uiteraard hetzelfde: het partnerbedrijf kan een deel van uw klanten werven. Op die manier kunt u wederzijds klanten uitwisselen en efficiënt en effectief uw omzet verhogen.

5. Boor een nieuwe markt aan

Uw omzet verhogen kan ook door een nieuwe markt aan te boren. Dit kan op twee manieren:

  • Productontwikkeling
  • Marktontwikkeling

Productontwikkeling

Bij productontwikkeling gaat u op zoek naar een gat in de markt en ontwerpt u een product of dienst die een oplossing biedt voor dit probleem. U creëert een nieuwe markt als het ware, waar geen concurrentie aanwezig is. De Engelse term voor deze strategie heet Blue Ocean Strategy. Indien u geïnteresseerd bent, lees dan zeker het boek ‘Blue Ocean Strategy’ van W. Chan Kim en Renée Mauborgne.

Marktontwikkeling

Met het oog op de omzet kunt u uw product of services aanbieden aan een andere doelgroep. Hiermee vergroot u de afzet met bestaande producten op nieuwe markten.
Dit was bijvoorbeeld te zien bij Tesla. Oorspronkelijk was de Roadster een sportmodel voor autoliefhebbers. Vandaag de dag wordt het model S gebruikt voor massaproductie.

Bonustip: beschik over de juiste financiële middelen

Wilt u uw omzet verhogen, maar ontbreekt het u aan financiële middelen? Dan kunt u overwegen een zakelijk krediet af te sluiten. Hiermee creëert u extra cashflow en kunt u de werkcapaciteit van uw onderneming uitbreiden.

Qeld hanteert uitermate flexibele voorwaarden en ze zijn ervan overtuigd dat een zakelijke lening aanvragen geen sleur hoeft te zijn. Bovendien besteden zij extra aandacht aan klantenservice, om de klanten te allen tijde zo goed mogelijk te kunnen assisteren.

Niet overtuigd? Lees dan ons financer.com review.

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇧🇪 België
🇧🇷 Brazil

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇧🇪 België
🇧🇷 Brazil

Newsletter

By submitting my data, I agree to Qred’s processing of personal data. You can read more in our privacy policy.

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇧🇪 België
🇧🇷 Brazil

Nyhedsbrev

Ved at indsende mine data accepterer jeg Qreds behandling af personoplysninger. Du kan læse mere i vores Privatlivspolitik.

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇧🇪 België
🇧🇷 Brazil

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇧🇪 België
🇧🇷 Brazil

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇧🇪 België
🇧🇷 Brazil

Newsletter

By submitting my data, I agree to Qeld’s processing of personal data. You can read more in our privacy policy.

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇧🇪 België
🇧🇷 Brazil

Nieuwsbrief

Door mijn gegevens in te dienen, ga ik akkoord met de verwerking van persoonsgegevens door Qeld. Je kunt meer lezen over dit onderwerp in ons privacybeleid.

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇧🇪 België
🇧🇷 Brazil

Newsletter

By submitting my data, I agree to Qred’s processing of personal data. You can read more in our privacy policy.

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇧🇪 België
🇧🇷 Brazil

Tilaa uutiskirjeemme

Lähettämällä tiedon annan Qredille luvan käsitellä henkilötietojani. Voit lukea lisää tietosuojakäytännöstämme.

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇧🇪 België
🇧🇷 Brazil