Så bygger du ditt team

Som egenföretagare är du ofta VD, säljare, lagerarbetare, städare och ekonomiansvarig på samma gång. När det är dags för dig att utöka teamet ytterligare finns det mycket att tänka på. Beroende på om du går från noll till en anställd eller om det är den sjätte eller tolfte anställde som ska anställas, så skiljer det sig lite åt när du ska bygga ditt team.

Skaffa en partner eller kompanjon

Steg 1 är ofta att hitta en delägare. En partner eller kompanjon, helt enkelt. Dela på risken och arbetet för att skapa tillräcklig tillväxt och kapital till att anställa person nummer tre i företaget.

Tips! Läs inlägget om Kompanjonavtal

En startup behöver ofta en till av dig

Hur konstigt det än låter kan det vara bra att den första, eller någon av de första, är precis som du. En schweizisk armékniv som kan lite av allt. Någon som kan vara säljare, göra enklare marknadsföring och hjälpa till med ekonomin. Du känner ofta den här personen och gör bäst i att rekrytera någon som du känner dig trygg med. Annars kan den första anställningen kosta dig dyrt…

Nummer 3, 4, 5, osv…

När företaget och teamet fortsätter att växa kommer det att bli mindre och mindre beroende av en enskild person. Det är nu som teamets styrka kommer att visa sig i att ni är olika personligheter med olika bakgrunder, erfarenheter och kompetenser. Nu gäller det att tänka brett i vilka de rekryterar, medan de du rekryterar ska ha spetskompetens eller någon form av specialområde.

Företag är racerbilen, teamet på depåpersonalen

För visst har du sett en Formula 1 racerbil gå in i depå? Ett team av mekaniker och personal kastar sig fram för att byta däck, fylla på bensin, olja och reparera något som är trasigt. Tänk om alla de personerna bara skulle kunna byta däck? Då kommer nog inte det bilen att vinna tävlingen...

Se till att ha ett team med olika personligheter, bakgrunder, erfarenheter och kompetenser för att bli så framgångsrika som möjligt!

DISC och “Omgiven av idioter”

Även om det inte är särskilt vanligt kan ett enklare personlighetstest eller case vara bra att ha med under rekryteringsprocessen av en ny anställd. Är alla för lika kommer inte utvecklingen att bli lika stor då ni oftast kommer att hålla med varandra och inte utmana idéer, förslag och arbetssätt. I boken “Omgiven av idioter” av Thomas Eriksson beskrivs fyra olika personlighetstyper med hjälp av färger. Det härstammar egentligen från ett klassiskt test - DISC. Det står för (på svenska) för Dominant, Inflytande, Stabil och Konformitet. Testet bygger på William Moulton Marstons forskning från år 1928 och “Omgiven av idioter” och andra test har lett till att man börjat beskriva sig själv och andra genom färger.

Dominant/röd

En s k röd person är någon som är en typisk beslutsfattare och ledare. Någon som är tävlingsinriktad, vill se resultat, gillar utmaningar, går rakt på sak och ser det stora sammanhanget.

Inflytande/gul

Det här är en person som är social, utåtriktad, gillar att ha roligt, gillar samarbete och grupper samt att påverka andra. Ofta en hög energi och det är väldigt tydligt när en typisk gul person inte mår bra.

Stabil/grön

En stabil, omtänksam, lugn, pålitlig, diplomatisk och god lyssnare får du om du samarbetar med en grön personlighet. Diplomatin kan ibland arta sig i konflikträdsla.

Konformitet/blå

Den blå personen är någon som är bra på siffror, söker fakta, resonerar logiskt och enligt sannolikhetsläran, vill ha alla detaljer, är kvalitetsmedveten och oerhört noggrann.

Kritiken mot “Omgiven av idioter”

Många psykologer och experter är kritiska mot boken av Thomas Eriksson. Anledningen till att metoden har blivit så pass populär är just för att den är lätt att ta till sig och att miljontals människor har läst den, då den är översatt till ett 30-tal språk. Faran är att dela in alla människor i fyra fack. En del som använder sig av metoden gör olika tester för att senare positionera resultatet på en större graf. Då kan man se om man är i en färg, t ex röd, men är närmare blå än gul och grön. Även detta sätt är inte vetenskapligt, utan snarare ett mått. Tänk också på att du kan iklä dig olika roller när du gör ett sådant här test. Hur du är på arbetsplatsen kanske inte alls stämmer överens med hur du är med din familj eller vänner.

Du kan läsa mer om kritiken mot boken i artiklar på Expressen och i inlägg hos t ex Psykologifabriken. Den gemensamma nämnaren för kritiken är att det inte är något fel att skriva en sådan här bok, men det som många anser vara fel är att den ska ses som en vetenskaplig skrift.

Hur gör jag nu?

Vill du lära dig mer om personlighetsdrag och hur människor fungerar? Läs “Omgiven av idioter” med en stor nypa salt, konsumera annan litteratur och förkovra dig i Youtubevideos och kanske rentav gå en kurs i psykologi och/eller beteendevetenskap. Då har du ännu mer på fötterna och man brukar säga att sådana utbildningar är att lära sig för livet eftersom att du kan ta med dig kunskapen i så många olika delar av livet - både i karriären och privat.

Anställ ny arbetskraft för att skapa tillväxt!

På Qred förstår vi de utmaningar som finns för företagare - vi är själva entreprenörer!

Förutom finansiering, lagar och regler, är bristande arbetskraft en stor utmaning. Det är kostsamt att ta fel beslut och råka gör en felrekrytering. Därför har vi grottat ned oss och vill tipsa dig om hur du kan anställa för att växa och vad du ska tänka på när man ska anställa. Trevlig läsning!

Lycka till med företagandet och teamet!
/Teamet på Qred

Dela inlägget